31 Ekim 2008 Cuma

Fidel Castro neden uyardı?

Küba Lideri Castro'nun 'Sosyalizmden vazgeçmeyin' çağrısının anlamı ne?


Gerçek Gündem'in Özel Haberi...




HABER MERKEZİ / Kübalı gazeteci Reinaldo Herrero, ‘Devrimin 50 yılında 10 Amerikan hükümeti gördük’ açıklamasını yaptı.Jose Marti Küba Dostluk Derneği'nin düzenlediği "Küba ile Dayanışma Haftası" kutlanıyor. Kutlamalar kapsamında Türkiye'ye gelen konuklar, çeşitli etkinliklere katıldı. Kübalı ünlü gazeteci Herrero'nun da Küba'yı anlattığı etkinliklerde 'Devrim' masaya yatırıldı. Küba televizyonunda yayınlanan ünlü Yuvarlak Masa programının katılımcılarından, gazeteci Reinaldo Raul Taladrid Herrero, Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Barış Yarkadaş'ın sorularını da yanıtladı. Küba Büyükelçisi Ernesto Abascal'ın da eşlik ettiği sohbette, ABD seçimleri de gündeme geldi. Küba’nın ABD seçimleri konusunda çok tecrübeli olduğunu vurgulayan Herrero, kendilerinin tek isteğinin “Küba’ya bağımsız bir ülke gibi davranılması” olduğunu söylüyor.



GG Yayın Yönetmeni Barış Yarkadaş, Küba Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal, Küba Komünist Partisi Merkez Komite Uluslararası İlişkiler Bürosu üyesi Teresita Hernandez ve Gazeteci Reinaldo Raul Taladrid Herrero.


-ABD’deki yeni başkan adaylarının vaatlerine bakarak Küba politikasında bir değişim bekliyor musunuz?


Biz başkanlık seçimleri konusunda çok tecrübeliyiz. Devrimin 50 yılında 10 Amerikan hükümeti gördük. Seçim kampanyalarındaki vaatler iktidara gelince hep unutulur. O yüzden artık şaşırmıyoruz. Bekleyip göreceğiz.



-Obama ya da McCain konusunda sizin bir gazeteci olarak değerlendirmeniz nedir?



Ben Küba’ya bağımsız bir ülke gibi davranacak bir başkanı tercih ediyorum, bu isimler onlar değil. Düşünebiliyor musunuz bir ülkenin parlamentosunda başka bir ülkenin kaderi hakkında konuşulduğunu: Kaç parti var, politik sistem nasıl olmalı vs. gibi konularda... Türk parlamentosunun bunu Fransa için yaptığını düşünün. ABD bunu yapıyor. Her yıl farklı kaynaklardan yaklaşık 50 milyon dolar Küba’daki hükümeti devirmek için geliyor. Her yıl yaklaşık 50 milyon dolar federal para, Küba’ya yönelik karşıdevrimci faaliyetler için ayrılıyor.



-Seçim sürecinde Obama’ya yönelik suikast ihtimalinden söz ediliyor, hatta Fidel Castro son yazılarından birinde bu konuya değindi...



ABD tarihine bakarsanız böyle bir olasılığın olduğunu görürsünüz. Ronald Reagan 1984’te büyük bir suikasta kurban gidebilirdi. Kuzey Carolina’daki bazı gruplar tarafından düzenlenen bir suikast olacaktı bu. Castro ABD yetkililerini uyardı, onlar da ilgili kişileri tutukladılar ve suikast girişimi böylece ortaya çıkarıldı. Çok tehlikeli bir plandı. Bu olayda bilgileri Küba vermiş oldu, operasyon yapıldı ve adamlar tutuklandı. Obama’ya dönersek, evet öldürülebilir. Özel bir bilgiye dayanmadan, bir istihbarata dayanmadan söylüyorum bunu; sadece ABD tarihine bakarak. Lütfen “Kübalılar: Obama suikasta kurban gidebilir” şeklinde bir başlık atmayın.



-Fidel Castro son yazılarından birinde “çare sosyalizmdir” vurgusu yaptı. Buradan birilerine bir uyarı mı yapıldı gibi bir sonuç çıkarılabilir mi?



Hayır, ben bu değerlendirmeyi paylaşmıyorum. İki nedenle. Birincisi: Fidel her zaman devrimden önceki dönemde de basını doğrudan söylemek istediği şeyleri söylemek için kullanır. Makale yazar, radyoya konuşur vs. böyle bir alışkanlığı var. Ve açık konuşur, dolaylı değil. Ve ikinci neden: Küba yönetimi sosyalist toplumu inşa için çaba gösteriyor. Tek tek kişilerden bağımsız olarak yönetimin yapmak istediği şey bu, sosyalizme zarar vermek değil.

Hiç yorum yok: