14 Ekim 2008 Salı

DEVLET İŞKENCEYİ KABUL ETTİ




Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, karakol ve hapishanede gördüğü zulüm nedeniyle yaşamını yitiren Engin Çeber'in işkence gördüğünü kabul etti. “Devletim ve hükümetim adına özür diliyorum” dedi. Şahin, 19 kişinin geçici olarak görevinden uzaklaştırıldığını açıkladı.


Adalet Bakanlığı hapishanede katledilen Çeber'in işkenceye maruz kaldığını kabul etti. İki İnfaz Koruma İkinci Müdürü, Koruma Başmemuru, gardiyanlar ve Çeber'i görmeden sağlam raporu veren hapishane doktorunun da aralarında bulunduğu 19 kişinin geçici olarak görevden uzaklaştırıldığı açıklandı.


Adalet Bakanı Şahin, TBMM'de gazetecilerin sorusu üzerine, görevlendirdiği başmüfettiş ve müfettişin, Metris Hapishanesi'nde incelemeler yaparak raporlarını hazırladığını belirtti. Şahin, rapordaki, “Yasaların kendine verdiği yetkiler sonucunda, ölüm olayında sorumlulukları olabileceği düşüncesiyle, iki infaz koruma ikinci müdürü, koruma başmemuru, infaz koruma memuru ve tutukluyu görmeden sağlam raporu veren cezaevi doktorunun da aralarında bulunduğu 19 görevlinin, geçici olarak görevden uzaklaştırılması kararı alındı” ifadesini de gazetecilere okudu.


Şahin, “Devletim ve hükümetim adına yakınlarından özür diliyorum. Sorumluları kimse, sonuna kadar gidilecektir. Kimsenin şüphesi olmasın. Soruşturma genişletildikçe sayı artabilir. Türkiye'de bu dönemde, böyle bir olay meydana geldiği için son derece üzüntülüyüm. Türkiye'yi böyle bir durumla karşı karşıya getirenler, her kimse cezalandırılacaktır” diye konuştu.


İşkence gördüğünü avukatlara söyledi

İstanbul Sarıyer’de 29 Eylül günü Yürüyüş dergisi satarken 4 arkadaşıyla birlikte gözaltına alınan Engin Çeber, polise mukavemet ettiği iddiasıyla tutuklanmıştı. Çeber, 6 Ekim günü görüştüğü avukatı Taylan Tanay’a karakolda ve hapishanede işkence gördüğünü söylemiş ve ÇHD ile Baro’ya başvuru yapılmasını istemişti. Çeber’in açıklamaları üzerine, Metris Hapishanesi'ne giden avukatlara, Çeber’in yaşamını yitirdiği söylendi. Şişli Etfal Hastanesi’ne kaldırılan Çeber, beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından iki gün önce son yolculuğuna uğurlandı.

Hiç yorum yok: