13 Ağustos 2009 Perşembe

Sergi ve kitap suç delili sayıldı


Sıvas’ta 15 ay önce ABD, AB ve AKP karşıtı protestolara katılan ve “Ortak düşman Amerika’dır” başlıklı karikatür sergisi açmaya hazırlandıkları sırada gözaltına alınan 13 üniversite öğrencisi hakkında “yasadışı örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açıldı. Cezmi Ersöz’ün “Suçtur Umutsuzluğa Kapılmak”, Nihat Behram’ın “Darağacında Üç Fidan”, Montaigne’in “Denemeler”i suç delili sayıldı.


Geçen yıl AKP, ABD ve AB karşıtı eylemlere katılan ‘Sıvas Gençlik Derneği Girişimi’ üyesi gençler için yıllarca hapis cezası istenecek

Kitap okudular, örgüt üyesi oldular

ALPER TURGUT

SIVAS - Cumhuriyet Üniversitesi’nde okuyan “Sıvas Gençlik Derneği Girişimi” üyesi öğrenciler, 15 ay önce ABD, Avrupa Birliği ve AKP karşıtı protestolara katılmışlar ve bir karikatür sergisi açmaya hazırlandıkları sırada gözaltına alınmışlardı. Mahkemeye çıkartılan öğrencilerden beşi tutuklanmış ve bir yılı aşkın süre dosyaları “gizli” kalmıştı. Sonunda iddianameyle haklarında dava açıldı. Beşi tutuklu 13 öğrenci haklarında düzenlenen iddianameyle “yasadışı örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak”la suçlanıyorlar.


Sıvas’ta 16 Mayıs 2008 günü bahar şenliklerinden dönen sol görüşlü öğrencilere demir sopalarla saldıranlar, yedi öğrenciyi hastanelik ettiler. Üniversite öğrencileri, baskı ve saldırıları protesto etmek için ertesi gün kent merkezinde ve daha sonraki günlerde de üniversite kampusunda gösteriler düzenlediler.

23 Mayıs 2008 günü Sıvas Eğitim-Sen binasında, “Ortak düşman Amerika’dır” başlıklı karikatür sergisi açmak isteyen öğrencilerden 29’u, polisin sabaha karşı gerçekleştirdiği ev ve yurt baskınları sonucunda gözaltına alındılar. Mahkemeye çıkartılan tüm öğrenciler salıverildi. Ancak serbest bırakılan öğrencilerden beşini polis birkaç saat sonra yeniden gözaltına aldı. Tekrar mahkemeye çıkartılan Sıvas Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri Erbil Çınar, İbrahim Karadaş, İlker Ekiz, Mustafa Doğan ve Ali Ekber Kalender bu kez tutuklanarak cezaevine konuldular.

DOSYA ‘GİZLİ’ KALDI

Halkın Hukuk Bürosu avukatları, dosyanın tam bir yılı aşkın süre boyunca “gizli” kaldığını, dosyadan belge alınmasının gizlilik kararıyla önlendiğini belirterek, bu süre zarfında hem öğrencilerin, hem de öğrenci ailelerinin perişan olduğunu vurguladılar. Avukatlar, üçü mühendislik, biri biyoloji biri de mermer teknikleri öğrencisi olan sanıkların, tutuklanma nedenlerini ve neyle suçlandıklarını bilemedikleri gibi eğitim hayatlarının da sekteye uğradığını ifade ettiler.

Bu mağduriyetler sürdüğü sırada yaklaşık bir buçuk yıl sonra 160 sayfalık iddianame ile dava açılabildi. Tutuklu beş öğrenci dışında Ezgi Osan, Mustafa Kaya, Selma Doygacı, Biran Tanrıverdi, Emre Özkaya, Osman Minik, Uğur Aydın ve Hasan Varol Sığırcı da tutuksuz yargılanacak.

Yaşları 21 ile 25 arasında değişen 13 öğrenci, “yasadışı örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” gibi iddialarla yargılanacaklar. Türk Ceza Kanunu’nda örgüt üyeliği ve bunun propagandasını yapma suçlarının cezasının üst sınırı yaklaşık 20 yıl hapis cezası olarak gösteriliyor.


Mitinglere katılmak da suç delili sayıldı

İddianamede “Tespit edilen örgütsel faaliyetler” başlığı altında sıralananan eylemlerden bazıları ise şunlar:
1 - “Açlığa ve adaletsizliğe karşı 1 Mayıs’ta alanlara” ibareli ve “Gençlik Derneği Girişimi” imzalı “trikleme” (küçük kâğıtlara yazılmış sloganlar) yapılması...
2 - “1 Mayıs’ta alanlara AKP’nin açlığın ve adaletsizliğin iktidarı olduğunu haykıralım” yazılı ve “HÖC” (Haklar ve Özgürlükler Cephesi) ibareli kuşlama yapılması.
3­ - “Türkiye’de hukuk yok, polis sahte belge düzenleyip dernek kapatıyor, insan tutukluyor” yazılı ve “Temel Haklar” imzalı pankart asmak.
4 - “Ne Amerika Ne Avrupa Bağımsız Türkiye İşbirlikçiliğe Son” yazılı “Gençlik Dernekleri Federasyonu” imzalı bildiri dağıtmak, afiş yapıştırmak, basın açıklaması yapmak ve bu açıklamaya katılmak.
5 - “Bağımsız Türkiye şiarını yükselteceğiz” başlıklı Gençlik Dernekleri Federasyonu imzalı bildiri dağıtmak.
6 - 12 Mart Gazi olayları hakkında basın açıklaması yapmak, 19 Aralık 2000 “Hayata Dönüş” operasyonu ve 16 Mart (yedi öğrencinin öldürüldüğü İstanbul Beyazıt’taki katliam) ile ilgili basın açıklamalarına katılmak.
7 - 2005-2006 yıllarındaki 1 Mayıs gösterilerine katılmak, 1 Mayıs 2008 eylemi için İstanbul’a gelmek.
8 - 2006 ve 2007 yıllarında gerçekleştirilen Pir Sultan Abdal’ı anma etkinliklerinde stant açmak, Yürüyüş dergisi ile Grup Yorum isimli müzik grubunun CD ve kasetlerini satmak.
9 - “Nevruza çağrı” başlıklı bildiri bulundurmak.

‘SERGİ İLANI SUÇ SAYILDI’

10 - Samsun’da düzenlenen “Sağlık ve Sosyal Güvenlik” mitingine katılmak.
11 - “Yeni Sömürge Türkiye’de Eğitim Kurultayı”na katılmak.
12 - “Ortak düşman Amerika’dır Karikatür Sergisi”nin ilanını yapmak.
13 - 16 Mart ile ilgili açıklamanın Yürüyüş dergisi ile Gençlik Federasyonu isimli web sitesinde haber olarak yayımlanması.


DARAĞACI’NDA ÜÇ FİDAN DELİL OLDU

Güvenlik güçlerinin, öğrencilerden ele geçirdiği ve iddianamede “delil” olarak kabul edilen materyallerden bazıları ise şunlar:
“Yürüyüş” ve “Ülkemizde Gençlik” dergileri, Marksçı Leninci Felsefe Sözlüğü, “Anka Destanı” adlı bir kitap, Cezmi Ersöz’ün “Suçtur Umutsuzluğa Kapılmak”, Nihat Behram’ın “Darağacında Üç Fidan” ve Montaigne’in “Denemeler” isimli eserleri, 1968 öğrenci lideri Mahir Çayan’ın mezar fotoğrafı, Gençlik Dernekleri Federasyonu isimli bir blok defter ve bol miktarda popüler edebiyat dergisi “K Dergi”.

Sıvas Gençlik Derneği Girişimi üyesi öğrencilerin ilk duruşması, 18 Ağustos 2009 günü Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.


Cumhuriyet Gazetesi / 12 Ağustos 2009

Hiç yorum yok: