1 Ağustos 2009 Cumartesi

Binler Güler'e Özgürlük İstedi





HALKINSESİ TV / İstanbul Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelen binlerce kişi Güler Zere'ye ve bütün hasta tutuklu ve hükümlülere özgürlük talebini haykırdılar. "Kanser Hastası Güler Zere'ye Özgürlük Hasta Tutsaklar Serbest Bırakılsın" yazılı bir pankartın açıldığı eylemde pankartın yanında üzerinde serbest bırakılması gereken hasta devrimci mahkumların isminin yazılı olduğu büyük boyda bir döviz taşındı. Tramvay Durağı'nda toplanan 3 bin kişi "Güler Zere'ye Özgürlük, Devrimci Tutsaklar Onurumuzdur, Katil Devlet Hesap Verecek, Bedel Ödedik Bedel Ödeteceğiz" sloganlarıyla İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüdü.



Galatasaray Lisesi önüne gelindiğinde DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün bir konuşma yaptı. Hapishanelerdeki tutuklu ve hükümlülerin iki defa cezalandırıldıklarını söyleyen Görgün; devrimci mahkumların zaten hapishaneye konularak haksızlığa uğrarken, hapishanede de tecrite maruz kaldıklarını, hastalıklarının bile dikkate alınmadığını, tedavilerinin yapılmadığını söyledi.


Görgün'ün ardından Ufuk Uras söz alarak; Cumhurbaşkanı'nın "elimizde dosya yok" sözlerinin gerçek olmadığını, daha önce Erol Zavar başta olmak üzere hasta devrimci tutuklu ve hükümlülerle ilgili dosya hazırlayıp cumhurbaşkanlığına verdiklerini söyledi. Uras önümüzdeki hafta aynı dosyayı yeniden cumhurbaşkanlığına götüreceklerini ekledi. Uras, Adli Tıp Kurumu'nun sadece Pinochet Şilisi'nde ve bizde bu şekilde işlediğini belirterek bu kurumun yerine kitle örgütlerinin denetiminde yeni bir kurum olmadan mahkumların ölmeye devam edeceğini söyledi.


Uras'tan sonra şair Sennur Sezer "hem cennetimiz hem cehennemimiz olan ama bizim olan bu ülkede adalet istiyoruz" dedi. Eylemde son olarak eylemi örgütleyen devrimci kurumlar, demokratik kitle örgütleri ve partiler adına hazırlanan açıklamayı Av. Taylan Tanay okudu. Tanay; Güler Zere için Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından yaşamını ağır risk altında olduğu, cezaevi ve mahkum koğuşlarında sağlıklı olarak tedavisinin yapılmasının mümkün olmadığına dair rapor verildiğini hatırlattı. Hiçbir yasal zorunluluk olmamasına rağmen bu raporların yok sayılarak Güler Zere'nin Adli Tıp Kurumu'na sevk edildiği söylenen açıklamada "28 saatlik ölüm yolculuğundan sonra ancak 5 dakika süren bir kontrol sonrasında Adli Tıp İhtisas Kurulu Zere'nin infazının ertelenmesine gerek olmadığına karar vermiştir" denildi. Açıklamada son olarak "Siyasal iktidarı uyarıyoruz. Hükümlülere ilişkin objektif kriterlerden yoksun ve taraflı hazırlanan Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu raporları dikkate alınmamalıdır. Üniversite hastanelerinden alınan raporlar dikkate alınmalı" diyerek, "hasta olan tutuklu ve hükümlüler derhal sağlığına kavuşturulmalıdır" denildi.


Hiç yorum yok: