11 Nisan 2009 Cumartesi

Devrimci Sol Anadavasında DVD çıkmazı




28 yıllık Devrimci Sol Ana Davası karara bağlanamadı. Mahkemece verilen DVD'lerde davayla ilgili dosyaların asıllarının olmadığı ortaya çıktı


AYSEL KILIÇ



12 Eylül Askeri Darbe'nin ardından, Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından açılan 28 yıllık Devrimci Sol Ana Davası, savunmalar hazırlamadığı için karara bağlanamadı. Mahkeme tarafından sanık ve sanık avukatlarına verilen DVD'lerde davayla ilgili dosyaların asıllarının olmadığı, 119 sanığın ise yargılanmadan bile haberlerinin olmadığı ortaya çıktı.



1981 yılında, Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından, 1243 sanık hakkında açılan Devrimci Sol Ana Davası'na devam edildi. Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava duruşmasına 26 sanık ve sanık avukatları katıldı. Duruşmada, sanık ve sanık avukatlarının esas hakkındaki savunmaları soruldu. Dursun Karataş'ın aralarında bulunduğu 9 müvekkil için, meslek taşları ileortak savunma hazırladıklarını belirten Avukat Taylan Tanay, hazırladıkları 21 sayfalık savunmayı mahkemeye sundu.



‘SON SÖZÜ DÜşENLER SÖYLEYECEK’



Avukat Tanay, ''Devrimci Sol davasının bir dönemin siyasal-tarihsel koşullarının ürünü ol?duğunu ortaya koyarak, 12 Eylül ve 12 Eylül hukukunu mahkûm etmek için bu savunmayı yapıyoruz'' diye sözlerine başladı. Son sözlerinin olmayacağını ifade eden Tanay, '' Biz savunma olarak da, siyasal davalar sürdükçe hep olacağız. Ve hep söyleyeceğimiz bir şeyler olacak. Ama son sözlerimiz olmayacak. Çünkü; son sözler haklı-haksız, ezen-ezilen mücadelesi sürdükçe hep inançlarını, siyasi düşüncelerini savunanlar, toplumsal kavgada düşenler tarafın?dan söylenecektir. Çünkü son sözler onların hakkıdır'' dedi. Tanay, ''Müvekkillerimiz savunmalarına 'Haklıyız Kazanacağız' adını vermişlerdi. Mahkeme belki 28 yıldır karar veremedi ama tarih müvekkillerimizin haklı olduğunu gösterdi'' diye konuştu.



'SAATiNiZ 12 EYLÜL 04.00'DA DURMUŞ!'


Mahkeme Heyetine, ''Sayın Yargıçlar; saatleriniz 12 Eylül 04.00'da durmuş!'' diye seslenen Tanay, ''Darbeyi mahkum ederseniz tarihe geçersiniz'' dedi. 12 Eylül rejimine karşı mücadele etmenin her yurtseverin görevi olduğunu ifade eden Tanay, müvekkilerinin değil darbecilerin yargılanması ve cezalandırılmasını istedi.
Savunmasında, mütalaaya da dikkat çeken Avukat Taylan Tanay, mütalaanın deliller toplanmadan hazırlandığını, mahkeme tarafından kendilerine verilen DVD'lerde ise davayla ilgili dosyaların asıllarının olmadığını söyledi. Ölmüş sanıklar hakkında bile ceza istendiğine dikkat çeken Tanay, 119 sanığın ise yargılamadan haberleri olmadığınıkaydetti. Tanay, müvekkileri için beraat talebinde bulundu.



DVD' LERDE 'KAYIP' DOSYALAR YOK


Diğer sanık avukatları, yıllardır taraflarına verilmesini bekledikleri 'kayıp' dosyalara halaulaşamadıklarını söylediler.Taraflarına verilen DVD'leri açamadıklarını, açılanların ise silik ve eksik olduğunu söyleyen avukatlar, savunma yapmak için ek süre talebinde bulunarak müvekkileri için beraat istediler. Tek tek söz alan sanıklar da esas hakkında savunma yapabilmek için süre talebinde bulundular. Mahkeme Heyeti, savunmaların hazırlanması için duruşmayı21 Temmuz'a erteledi.
Yaşamını yitiren Dursun Karataş'ın da aralarında olduğu 163 kişi hakkında, 146/1'den ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.



Kaynak; Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: