15 Mart 2009 Pazar

Bir aydır “Press” yerine grev önlüğü




İSTANBUL/ ANKARA (15.03.2009)- ATV-Sabah grevi bir ayı devirdi. Grev Gazetesi, “Sessizlik bozuluyor” manşeti ile çıktı. TGS üyesi basın emekçileri, İstanbul'da 4. defa yürüdü, taleplerini haykırdı. İstanbul'da yürüyüş yapıldığı sırada greve bir soluk da Ankara'dan geldi.



ATV-Sabah grevi, 30'lu günleri geride bıraktı. Grev dayanışması her geçen gün büyüyor. Tekelci medya grevi görmezden geliyor. Ancak, bir gazete, grev haberine yer verdi. Grev Gazetesi bunun üzerine “Sessizlik bozuluyor” manşeti ile çıktı. Gazete spotunda, “Vicdanının sesini dinleyen kalemlerin yazdıkları çizdikleri, vicdanının sesine kulak veren gazetecilerin yönetici olduğuyayın organlarına artık yansıyor” ifadelerine yer verdi.


ATV izleme, Sabah alma!


Grevle dayanışma büyüyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi basın emekçiler dün akşam 4. kez Taksim Meydanı'na çıktı. Yaklaşık 200 kişi sloganlarla İstiklal Caddesi'ni çınlattı ,meşalelerle aydınlattı. Yürüyüşe, Türk-İş'e bağlı sendikalar ile demokratik kitle örgütleri destek verdi. Grevcilere, Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkey, Hava-İş Başkanı Atilla Ayçin ile Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak destek verdi.



Taksim Tramvay Durağı'ndan meşalelerle başlayan yürüyüşte, “ATV-Sabah'ta grev kazanacak”, “Tayyip'in damadı sendika düşmanı”, “Emeğin onuru sendikalı olmaktır” ve “Grev grev grev...” sloganlarıyla atıldı. Basın emekçileri yürüyüş boyunca medya patronlarının sansürünü delmek için çıkardıkları Grev Gazetesi'ni dağıttı, emekçi halka “ATV izleme, Sabah alma” çağrısında bulundu.



Alper Tunca Çatal, grevci işçiler adına yaptığı açıklamada şöyle seslendi: “Biz, 10 gazeteci 30 gündür grevdeyiz. 30 günden beri sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Gazete patronları 30 gündür biz görmezden geliyor. Çıkarları için bir birleriyle savaşan patronlar, bize karşı utanç verici bir dostluk içinde. Bu grevi sizden gizliyorlar.” Çatal, medya patronlarının görmezden gelmesinin kendilerini engelleyemeyeceğini, desteklerle grevin daha da büyüdüğüne vurgu yaptı ve taleplerini bir kez daha hatırlattı. Çatal, toplu sözleşmeli sendika hakkı ve insanca yaşayabilecek ücret ve çalışma koşulları istediklerin ifade etti, “30 günden beri bağımsızlık istiyoruz. Alacağız” dedi.


Ankara'da destek eylemi




İstanbul'da İstaklal Caddesi basın emekçilerinin yürüyüşü ile çınlarken, aynı saatlerde Yüksel Caddesi meşalelerle aydınlandı. Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesi dün akşam Yüksel Caddesi'nde meşaleli bir eylem yaptı. Petrol-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen yaptığı açıklamada, basın emekçilerinin 29 yıl sonra yaptığı grevin önemine işaret etti, medya patronlarınırn grevi kırmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. Özgen “Hepimize düşen görev, mücadelemizi birleştirerek grevin başarı ile sonuçlanmasını, işten atılan 10 basın emekçisinin işbaşı yapmasını sağlamak olmalıdır” dedi. Özgen, grevin ardından, ATV'nin izlenmemesini ve Sabah Gazetesi ile Turkuaz medya grubuna ait dergilerin alınmaması yönünde karar aldıklarını açıkladı, “Grev TGS’nin isteği doğrultusunda sonuçlanana kadar bu kampanyamız devam edecektir. Bu grevi kendi grevimiz olarak görüyoruz.” dedi.



İpekçi: Onur grevimiz



Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi ise, “Onur grevimiz birinci ayını doldurdu. Heyecanımız hiç eksilmedi. Korkutanların kalbine korku saldık. Bir bayrak gösterdik. Grevciler bu bayrağı omuzladı. Dalgası, plaza medyasını sarstı” diye konuştu.




İpekçi, “Grevimiz, bu hedefleri amaç bilerek uzun soluklu bir mücadeleye hazırdır” dedi ve tüm basın emekçilerine şu çağrıda bulundu: “Sessizce mücadeleye katılma sırasını bekleyen basın emekçileri, sizleri de aramızda görmek istiyoruz. İşyerlerinde sessizlik eylemlerine hazırlanın. İşsizlik sırası size gelmeden, örgütlü mücadeleye katılma önceliğini siz alın.” Eylem, sloganlarla son buldu.





ATILIM

Hiç yorum yok: