11 Nisan 2009 Cumartesi

İşkence insanlığın yüz karasıdır...


ABD'nin muhaliflerini sindirebilmek adına uyguladığı işkence tam gaz sürüyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA)'in gizli denizaşırı hapishanelerindeki işkenceli sorgulara hekimlerin de katıldığını ve etik ilkeleri ihlal ettiklerini açıkladı.


Komite'nin 2007 yılında 14 tutuklu ile görüşerek hazırladığı raporda, hekim ve psikolog olduğu düşünülen sağlık görevlilerinin, CIA cezaevlerinde mahkumlara kötü muamele ve işkenceyi izleyerek sorguculara devam etmeleri, durmaları ya da sorguyu bırakmaları konusunda tavsiyelerde bulundukları belirtildi. Yani doktorlar işkencenin ölümle sonuçlanmaması için sorguya giriyorlar.

Raporda, bir tutuklunun suda boğulma hissi uyandıran su işkenceli sorgulamada tıbbi personelin kandaki oksijen düzeyini izlediği iddiasına yer verildi. Bir başka tutuklu da bir başka işkence de doktorların düzenli olarak kollarını kontrol ederek ne zaman oturmasına izin verebileceklerine ilişkin işaret verdiğini anlattı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, iddiaları inanılır bulduğunu ifade etti.
Öte yandan CIA'nın gizli hapishaneleri kapatacağı açıklandı. Ancak, elindeki tutsakları askeri üslerde veya üçüncü ülkelerde tutmaya devam edeceği belirtildi. İşkenceli sorgular da üçüncü ülkelere taşınıyor.

CIA Direktörü Leon Panetta, CIA'nın bundan böyle gizli hapishaneler kullanmayacağını söyledi. CIA Başkanı, 2002'den 2009'a dek ABD Adalet Bakanlığı tarafından izin verilen zorlu (işkence) yöntemlerine de başvurulmayacağını belirtti. Bütün bu 'değişim'ler, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın talimatlarıyla yapıldı.
CIA Başkanı'nın açıklamasının devamı, gizli hapishanelerin kapatılmasının aldatmaca olduğunu gösterdi. Gizli hapishanelerin kapatılmasıyla CIA bütçesinin 4 milyon dolar tasarruf yapmasından övünen CIA Başkanı Panetta, CIA'nın 'terör' zanlılarını kısa süreli ve geçici olarak elinde tutma hakkının saklı olduğunu ve duruma göre her zanlıyı askeri makamlara veya kendi ülkelerine teslim edeceklerini belirtti. Böylece 'gizli' hapishanelerdeki tutsaklığa üçüncü ülkelerde 'resmiyet' kazandırılmış olacak.

Bununla birlikte CIA'nın elindeki tutsaklar, işkencenin yasak olmadığı ülkelerde tutularak, sistematik işkenceye devam edilecek. Irak'ta Ebu Garip, Afganistan'da Bagram hapishaneleri, aynı zamanda işkence merkezleri olarak kullanılmaya devam ediyor.

Hiç yorum yok: