11 Nisan 2009 Cumartesi

Evo Morales açlık grevinde




Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, yeni seçim yasasını engelleyen muhalefeti protesto etmek için açlık grevinde.


Muhalefet, anayasal reformlar çerçevesindeki yeni seçim yasasının, Morales’i destekleyen yerlilerin yaşadığı bölgelere daha fazla sandalye çıkarma hakkı tanıyarak, kendisi de bir yerli olan Morales’in yeniden seçilmesini sağlayacağını savunuyor.


Morales’in Sosyalizme Doğru Hareket Partisi, parlamentonun alt kanadında çoğunluğu elinde bulunduruyor. Ancak senatoda hâkim olan muhalefet yasayı onaylamıyor. Geçen ocak ayında yapılan referandumda yüzde 60’la kabul edilen anayasal reformlar çerçevesindeki seçim yasasına göre 6 Aralık’ta seçim yapılması gerekiyor ve yerli bölgelerine 14 sandalye veriliyor. Yeni anayasa Morales’in bir kez daha beş yıllığına devlet başkanı seçilmesine de imkân tanıyor.


Kamuoyu yoklamaları da Morales’in seçimleri açık ara kazanacağını gösteriyor. Başkent La Paz’daki devlet başkanlığı sarayında açlık grevi başlatan Morales, seçim yasasına muhalefet eden senatörler üzerinde baskı oluşturup, “halkın oyunu savunmak için” böyle bir eyleme gerek duyduğunu söyledi. Muhalefeti, erteleme taktikleriyle seçimlerin zamanında yapılmasını engellemeye çalışmakla suçlayan Morales, senato yasayı onaylayana kadar açlık grevini sürdüreceğini de belirtti.


Yüzlerce yerli grubu ve sendikalar da açlık grevi eylemine katılıyor. Morales’in açlık grevi yapan ilk devlet başkanı olduğu belirtiliyor.

Hiç yorum yok: