14 Mart 2009 Cumartesi

13 YIL SONRA KARAR ÇIKTI


İkinci Manisa davasında müebbet hapis


HİLAL KÖSE

Kamuoyunda 2. Manisa davası olarak bilinen dosyanın tek tutuklusu Bülent Gedik’in de aralarında bulunduğu üç sanığa 13 yıl süren yargılamanın ardından “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” verildi. Türkiye, sanıklara gözaltında uygulanan işkence nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) iki kez mahkûm oldu. Sanıklar hakkında indirim uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeni heyeti, AİHM kararlarını da dikkate almadı.


Ortaokul, lise ve üniversite öğrencisiyken yasadışı örgüt üyesi olmak suçundan haklarında dava açılan 32 kişi, 13 yıl boyunca yargılandı. Sanıkların yasadışı TKEP/L örgütü adına çeşitli eylemlere katıldıkları ileri sürülüyordu. Davanın tek tutuklu sanığı olan Bülent Gedik, cezaevinde İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünü bitirdi. Türkiye, bu dosyadan “işkence, kötü muamele” nedeniyle AİHM’de iki kez tazminat ödemeye mahkûm edildi.

Talepler hep reddedildi

Gedik’in avukatı Gülizar Tuncer, duruşmalarda işkence altında alındığı kesinleşen ifadelerin dosyadan çıkarılmasını istedi. Gedik hakkındaki adam öldürme iddiasının “Direniş örgütünden” ayrılan iki kişiye yüklendiğini, onların da beraat ettiklerini, müvekkili hakkında somut herhangi bir delilin olmadığını anlattı. Tuncer’in tahliye ve soruşturmanın genişletilmesi talepleri gerekçesiz bir şekilde reddedildi.


Mahkeme heyeti, önceki gün verdiği kararda Gedik’in örgüt faaliyeti çerçevesinde 1995 yılında Barbaros Lisesi öğrencisi Ertuğrul Kaya’nın öldürülmesi, Ümraniye’de MHP ve Refah partilerinin seçim bürolarının silahla taranması, Turhal Tekel bayinin yağmalanması, taksi şoförü Yunus Türkyılmaz’ın öldürülmeye kalkışılması eylemlerine katıldığını belirtti. Gedik, ağırlaştırılmış müebbet hapis hapis cezasına çarptırıldı. Yine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan sanıklar İsmail Altun ve Erbil Kızıl hakkında yakalama emri çıkarıldı. Sanıklar Devrim Öktem ve İbrahim Koyun ise duruşmadaki halleri dikkate alınarak müebbet hapis cezasına mahkûm edildiler. Bir sanık beraat ederken 21 sanık hakkındaki dava zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırıldı.



Cumhuriyet Gazetesi / 14 Mart 2009



Haberle ilgili 10 yıl öncesine dair bir link;



Yazan; Semra Pelek, Fotoğraflar; Murat Düzyol


1 yorum:

Adsız dedi ki...

bu davadan yargılanan birisi olarak söyleyebileceğim tek şey AIHM de uzlaşmaya gitmememizin intikamı bu. susmamamızın intikamı.hem şubede hem şube sonrasında üzerimize gelmelerine rağmen direnmemizin intikamı. zaman aşımı olmasa hepimize yapacakları şeydi bu.