25 Mart 2008 Salı

Gençler hedef oldu


Giyim ve tarzları nedeniyle polis tarafından gözaltına alındılar

**Satanistleri yakalamak adı altında yapılan operasyonlar nedeniyle rockerler, heavy metalciler, black metalciler, death metalciler, punkçular ve anarşistler hedef haline geldi.

ALPER TURGUT

Lise öğrencisi Lara Falay ı n intiharının satanizmle ilişkilendirilmesi ve olayın medyada geniş yer bulması, giyim ve tarzları nedeniyle insanların ''hedef'' haline gelmesine yol açtı. Polis operasyonları sonucu gözaltına alınan çok sayıda kişi ''satanist'' olmadıkları için serbest bırakılırken, iletişim uzmanları, medyada yer alan haberlerin ''yıkıcı'' değil ''yapıcı'' olması gerektiğini belirttiler.


Kadıköy, Bakırköy, Ortaköy, Taksim ve Beşiktaş gibi gençlerin yoğun ilgi gösterdiği cafeler ve barlar, kolej öğrencisi Lara Falay'ın intiharından sonra ''satanist operasyonları'' adı altında basılmaya başlandı. 1999 yılında Ortaköy'de bir genç kızın ''şeytana kurban edilmesinin'' ardından da benzeri operasyonlar yaşanmıştı. Siyah giyinen, uzun saçlı, dövmeli, piercing takan, sakallı gençler, satanist oldukları iddiasıyla gözaltına alınıp ''günah keçisi'' ilan edilmişlerdi.
Satanistleri yakalamak adı altında yapılan operasyonlar nedeniyle rockerler, heavy metalciler, black metalciler, death metalciler, punkçular ve anarşistlerin hedef haline geldiğini belirten 16 yaşındaki kolej öğrencisi K.N. , ''Medya bizi marjinal insanlar olarak tanıtıyor. Satanizmle uzaktan yakından alakamız olmadığı halde giyimlerimiz ve tarzımız nedeniyle suçlanıyoruz'' diye konuşuyor.


Sadece İstanbul'da binlerce FRP oyuncusu olduğunu belirten üniversite öğrencisi Zafer Tokmak , son intihar olayından sonra ''FRP- satanizm-intihar'' üçgeni kurulmasının kendilerini zan altında bıraktığını söyledi. Satanist arkadaşlarının olduğunu, ancak onların ''intihar etmek'' veya ''kurban töreni düzenlemek'' gibi girişimlerinin bulunmadığını öne süren Y.K. ise şöyle konuşuyor:
''Suçlu veya suçsuz nasıl ayırt edilecek. Bir insanın satanist olduğu nasıl anlaşılacak. Şeytan, 13. Cuma, Blair Cadısı, Kötü Ruh, Omen, Stigmata gibi filmlerin vcd'lerini ve dvd'lerini evlerinde bulunduranlar ve korku filmlerine gidenler gözaltına mı alınacak?''


Cumhuriyet Gazetesi / 21 Mart 2002

Hiç yorum yok: