2 Ocak 2009 Cuma

"Bu Küba'ya saldırı sayılır"




Jose Marti Küba Dostluk Derneği, Uluslararası PEN'in yeni yılda destek verilmesi için kamuoyuna duyurduğu "Hapiste Olan veya Mağdur Edilen Yazarlar" listesinde en çok Küba'dan isim bulunmasına karşı çıkıyor.

Selcen Aksel



Jose Marti Küba Dostluk Derneği, ‘Hapiste Olan veya Mağdur Edilen Yazarlar’ listesine itiraz ediyor.


Yapılan açıklamada, PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Direktörü Sara Whyatt’ın hazırladığı listede bulunan 16 ülkeden 66 ismin 25’inin ülkelerinden olmasının Küba’ya yönelik bir saldırı olduğu belirtiliyor. Türkiye PEN’ini “öncelikle El-Bağdadiye televizyonu muhabiri Muntazar el Zeydi’nin, Irak’ta 2 yıldır ABD ordusunun elinde tutuklu bulunan Associated Press foto muhabiri Bilal Hüseyin’in veya ABD hapishanelerindeki şair Antonio Guerrero’nun durumunu izlemeye” çağıran dernek adına konuşan İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Gülzerin Kızıler, Türkiye PEN’inin Uluslararası PEN ile aynı çizgide olmayabileceğini düşündüklerini söyleyerek bu konuda bir adım atılmasını beklediklerini ekliyor.

"25 ismin yer alması da bir saldırı"



Jose Marti Küba Dostluk Derneği’nin açıklamasında, insan hakları kavramının, emperyalistlerce Küba’ya saldırı için bir silah olarak haksızca kullanıldığı da belirtiliyor ve bu çerçevede şu noktaların altı çiziliyor: “ABD’nin siyasi etkisi altında faaliyet gösteren BM İnsan Hakları Komisyonu’nun yerine oluşturulan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi de Küba’da insan hakları incelemelerine devam etmeme kararı almıştır. Küba bu kararı tarihi bir zafer olarak ilan etmiştir. Bu listede Küba’dan 25 ismin yer alması da aynı türde bir saldırıdır”. Ayrıca, Küba’da yazarlık ve gazetecilik yaptıkları iddia edilen isimler arasında, ABD çıkarlarının hizmetinde olanların bulunduğu, bunların bazılarının paralarının terör örgütü FCNA ve Miami mafyasınca ödendiği de belirtiliyor.




Konuyla ilgili görüşünü aldığımız PEN Türkiye Başkanı Tarık Günersel, Türkiye şubesi olarak olduğu gibi iletmeleri gerektiğini; çalışmalarına büyük saygı duydukları Jose Marti Küba Dostluk Derneği’nin bu konunun uluslararası merkez düzeyinde çözüme kavuşması için adım atmasının kendilerini de sevindireceğini belirtiyor. “Listenin böyle bir tepki alacağını tahmin ettiğim halde, görevim gereği aktardım” diyen Günersel, listede PEN’in kriterlerine göre yer almaması gereken kişilerin adlarına yer verilmişse, uluslararası merkeze ulaşılarak bu konuda girişimde bulunulması gerektiğini ekliyor.





Cumhuriyet Gazetesi

Hiç yorum yok: