8 Kasım 2008 Cumartesi

SABAH VE ATV BİNALARI ÖNÜNDE PROTESTO




İSTANBUL/ANKARA - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul ve Ankara Şubelerinin öncülüğünde, Sabah ve ATV'nin İstanbul Balmumcu'daki merkez binası ile Ankara'da Söğütözü'ndeki tesisleri önünde kitlesel basın açıklamaları yapıldı. TGS üyesi gazetecilerin yanı sıra işçi ve memur sendikalarının da destek verdiği eylemde, işveren temsilcilerinin çalışanların sendikal hak taleplerine karşı uyguladığı baskılar protesto edildi. Katılımcılar, Turkuvaz çalışanlarının sendikal mücadelesiyle dayanışma içinde olduklarını vurguladılar.


İstanbul'da Başiktaş Barbaros Bulvarı'ndaki Turkuvaz Grubuna bağlı Sabah gazetesi ve dergi grubu ile ATV'nin bulunduğu bina önünde toplanan TGS İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, "emeğin onuru sendikalı olmaktır", "medyada sendikal kıyıma hayır", "emeğe saygı", "sendika basın özgürlüğünün de güvencesidir", "özgür basın susturulamaz", "kalemine, örgütüne sahip çık", "sendikal haklara saygı", "kalemimden ve sendikamdan elini çek" yazılı dövizler taşıdılar.


TGS İstanbul Şube Başkanı Rüya Özkalkan, yaptığı basın açıklamasında, Turkuvaz Grubunun, TGS ile sürdürdüğü toplu iş sözleşmelerini hiçbir gerekçe göstermeden kestiğini ve sendikanın işyeri temsilcisi Nuh Köklü'yü göstermelik nedenlerle işten çıkarttığını belirtti. Bu durumu kınadıklarını ifade eden Özalkan, "Köklü'nün işten çıkartılması, Turkuvaz'ın toplu iş sözleşmesi görüşmelerini yürütürken bir yandan da çalışanları sendikadan istifa ettirmek için uyguladığı baskı ve tehditlerin somut bir kanıtıdır. Turkuvaz grubu işvereni, bu tutumuyla yasalar karşısında suç işlemektedir" dedi.


İşveren temsilcilerinin yasa dışı tüm baskı ve tehditlerine karşı, TGS olarak meşru ve yasal zeminlerden ayrılmadan Sabah gazetesi ve dergi grubu ile ATV'deki sendikal mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını kaydeden Özkalkan, önümüzdeki süreçte, Turkuvaz grubunda grev kararı alınacağını anımsattı. Özkalkan, "TGS İstanbul Şubesi olarak Turkuvaz'ı, çalışanların emeğine ve sendikal haklarına saygı göstermeye ve toplu sözleşme görüşmelerini uzlaşarak sonuca bağlamak için yeniden masaya oturmaya davet ediyoruz" dedi.


TGS'nin eylemine, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak da destek verdi.


ANKARA'DAKİ EYLEM

Ankara'da da (TGS) üyeleri, Sabah gazetesi ve ATV'deki işten çıkarmaları, gazetenin Ankara temsilciliğinin önünde düzenlenen eylemle protesto etti. Ankara'daki eyleme katılanlar, "Gazetecilik İçin Ayağa Kalk" afişlerini taşıdılar.

TGS Ankara Şube Başkanı Turgut Dedeoğlu, yaptığı açıklamada, Turkuvaz Grubu işyerlerinde çalışan sendika üyesi Esra Çelik ve sendika işyeri temsilcisi Nuh Köklü'nün iş akitlerinin işveren tarafından feshedildiğini anımsattı.

İşten çıkarılan sendika üyelerinin haklarını korumak amacıyla açacakları işe iade ve sendikal tazminat davalarının takipçisi olacaklarını belirten Dedeoğlu, işten çıkarmaların "Turkuvaz yönetiminin, çalışanları sendikadan istifa ettirmek için uyguladığı baskı ve tehditlerin somut kanıtlarından biri olduğunu" vurguladı. Dedeoğlu, meşru ve yasal zeminlerden ayrılmadan Sabah gazete ve dergi grubu ile ATV'deki sendikal mücadelelerini sürdürmekte kararlı olduklarını bildirdi.

GAZETECİLİK İÇİN AYAĞA KALK

Dedeoğlu, bu yıl Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun (EFJ) aldığı karar çerçevesinde 3-7 Kasım tarihleri arasında tüm Avrupa kıtasında Gazeteci Sendikalarının öncülüğünde "Gazetecilik İçin Ayağa Kalk" kampanyası çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlendiğini de hatırlattı.

Dedeoğlu, "Gazetecilik İçin Ayağa Kalk" kampanyalarının amacının; tekelleşme, ticarileşme, medya-siyaset-ticaret sarmalında ortaya çıkan yozlaşmalar, editoryal bağımsızlığın yok edilmesi, kamusal amaçlı yayıncılığın yok olması, sansür ve otosansür, dezenformasyon, manipülasyon, politik baskılar, basın özgürlüğü ihlalleri, gazetecilere yönelik gözaltı, tutuklama ve mahkumiyetler, saldırı, yaralama ve cinayetler, çalışanların yaşam standartlarının düşmesi, kötü çalışma koşulları, sendikasızlaştırma, patronların tehdit ve baskıları karşısında iş güvencesinden yoksun olmak, işten çıkarmalar gibi gazetecilerin karşı karşıya kaldığı acıları ve dramatik durumu yalnızca protesto etmekten ibaret olmadığını vurguladı. Dedeoğlu, "Bu hafta aynı zamanda, nitelikli gazeteciliğin yükselişe geçmesi için Avrupa’daki gazeteci sendikalarının hayati öneme sahip roller üstlenmesini kutlama günüdür. Bu hafta düzenlenen etkinliklerle, meslektaşlarımızın yanı sıra toplumun tüm kesimlerinin dikkatlerinin bu tartışmalara çekilmesi ve kamuoyu oluşturulması amaçlanmaktadır" dedi.

ŞUBELER PLATFORMU'NDAN DESTEK

Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Özgen de hükümet politikaları doğrultusunda son yıllarda basın emekçileri üzerindeki baskının arttığına dikkati çekti. Basın emekçilerinin, daha demokratik bir ortamda ve daha özgür çalışmasının istenmediğini ifade eden Özgen, bu çerçevede Turkuvaz grubunda sendika üyesi ve işyeri temsilcisinin işten çıkarılmasının çok anlamlı olduğunu kaydetti.

Özgen, işverenlerin küresel ekonomik krizden etkilenmedikleri halde "kriz bahanesiyle" sendikalı çalışanları tasfiye etmek için işten çıkardığını söyledi. Bu sürecin, şiddeti artarak devam edeceğini anlatan Özgen, bu nedenle bütün çalışanların birlikte mücadele etmesi gerektiğini belirtti.

Eyleme, TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı, Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya, Eğitim-Sen Ankara 2 Nolu Şube yöneticileri, Gazeteci Örgütleri Platformu (G-9) yöneticileri ve gazeteciler ile Türk-İş ve KESK'e bağlı bazı sendikaların Ankara şube yönetici ve temsilcileri de katıldı. (TGS)

Hiç yorum yok: