12 Temmuz 2009 Pazar

Darbeler dalgası uyarısı




Küba lideri Castro, Latin Amerika’daki solcu liderlerin, ABD eğitimli orduların tehdidi altında olduğuna işaret etti. Devrik liderin yardımcıları ile darbeciler arasındaki görüşmeler ise sonuçsuz

Dış Haberler Servisi - Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro, Honduras’taki askeri darbenin başarıya ulaşması halinde Latin Amerika’da “darbeler dalgası” yaşanabileceği uyarısı yaptı.

1959 devriminden beri sürdürdüğü Küba Devlet Başkanlığı görevini geçen yıl bırakan Castro, Küba’nın resmi internet sitesinde yayımlanan makalesinde, Honduras lideri Manuel Zelaya’nın 28 Haziran’da ordu tarafından sürgüne gönderilmesine değindi. Honduras’taki darbecilerin başarıya ulaşması halinde, Latin Amerika’daki ABD eğitimli orduların solcu liderlere karşı benzer hareketlere girişebileceğini belirten Castro, “Eğer Başkan Manuel Zelaya makamına geri dönemezse, pek çok Latin Amerika hükümeti darbeler dalgası tehdidi altına girer” dedi. Sosyalist lider, Latin Amerika’daki solcu hükümetlerin sağcı militanlar ile ABD tarafından yetiştirilen askerlerin hedefinde olduğunu vurgulayarak, Zelaya’nın göreve dönme çabasını “halkların kendi liderlerini seçme özgürlüğünün savunusu” olarak tanımladı.

Görüşmeler sonuçsuz

Ordu tarafından Zelaya’nın koltuğuna oturtulan Roberto Micheletti’nin temsilcileri ile devrik liderin yardımcıları arasında yürütülen uzlaşma görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Arabuluculuğa soyunan Kosta Rika lideri Oscar Arias, görüşmelerin kısa süre içinde yeniden başlayacağını duyurdu.

Zelaya’nın göreve dönmesini talep eden binlerce Honduraslı, başkent Tegucigalpa’yı ülkenin en büyük kenti San Pedro Sula’ya bağlayan otobanı trafiğe kapattı.
Venezüella’nın sosyalist lideri Hugo Chavez, uzlaşma görüşmelerini “büyük bir hata” olarak yorumlarken Bolivya’nın ilk yerli Devlet Başkanı Evo Morales, Honduras’taki darbenin arkasında uyuşturucu baronları ile ABD’nin olduğunu söyledi. Morales, 1978 yılında askerlik yaptığı sırada ordunun yönetime el koyduğunu hatırlatarak, “Yungas bölgesindeki koka üreticileri hareketini bastırmamız için bizi yolladılar. Çiftçiler üzerimize ateş açtı. Demokrasiyi savunmak için hazırlık yapmışlardı. Gencecik askerler emirlere uymaktan başka ne yapabilirdi ki?” dedi. AA ise haberi, “Morales eskiden zoraki darbeciymiş” başlığıyla sundu.


Cumhuriyet Gazetesi

Hiç yorum yok: