6 Şubat 2009 Cuma

ABD’de tazminat Türkiye’de nasihat




Los Angeles’ta 1 Mayıs’ta polis şiddetine maruz kalanlara 12.85 milyon dolar ödenmesine karar verildi. İstanbul’da ise bayramı zehir eden polisler hakkında soruşturma bile açılmadı.


İstanbul Haber Servisi - Amerika’nın Los Angeles kentinde şehir meclisi, 1 Mayıs gösterisinde polis şiddetine maruz kalan göstericilerle yol kenarındaki insanlara tazminat ödenmesini kararlaştırırken özellikle son 2 yıldır polisin “orantısız güç” kullanımına sahne olan Türkiye’de yurttaşlara acımasızca saldıran failler ne bulunabildi ne de herhangi bir soruşturma açıldı.


1 Mayıs 2007’de İstanbul’da polis 1 Mayıs’ı tüm İstanbullulara zehir etmişti. İstanbul Valiliği işçileri Taksim’e sokmamak uğruna öyle önlemler almıştı ki tüm kent felce uğramıştı. Halka ve göstericilere terörist muamelesi yapılırken çevre illerden gelen takviyelilerle İstanbul’da bulunan 17 bin polis özellikle Taksim ve çevresinde gösteri yapmak isteyenlere hiç acımamıştı. Gaz bombaları sadece göstericileri değil yoldan geçen herkesi etkilemişti. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim’de kutlamak isteyen DİSK’i engellemeye çalışan İstanbul Valisi Muammer Güler, vapur, tramvay ve metro seferlerini iptal etmiş, köprü girişleri ve TEM gişelerinde de yol tek şeride indirilince trafik saatlerce kilitlenmişti. Bursa ve İzmit’ten İstanbul’a gelen işçileri taşıyan feribot, polis tarafından uzun süre Eskihisar Feribot İskelesi’ne yanaştırılmamıştı.


Aralarında, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, eski Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 78’liler Girişimi yetkilisi Celalettin Can, Cumhuriyet gazetesi muhabiri Alper Turgut, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Gençay Gürsoy’un da bulunduğu 38 kişi suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, altı polis yetkilisi ve olay yerinde görev yapan emniyet görevlileri hakkında dava açılmasına gerek görmemişti.


Cumhuriyet Gazetesi

Hiç yorum yok: