2 Mayıs 2009 Cumartesi

"Direne direne kazandık"


Polisin gaz bombalı sert müdahalelerine karşın binlerce emekçi 31 yıl sonra bayramını Taksim’de kutladı

İstanbul Haber Servisi - Emekçiler, 31 yıl sonra 1 Mayıs Emeğin Birlik, Mücadale Dayanışma Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kitlesel olarak kutladı. Polisin, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve siyasi partilerin kortejine katılımları engellemek için ara sokaklardan Emek Bayramı’na katılmak isteyenlerin üzerine gaz bombaları yağdırmasına karşın “makul” sayıdaki binlerce kişi “İşte Taksim işte 1 Mayıs” sloganlarıyla Taksim Meydanı’na Osmanbey’den Taksim’e yürüdü.



Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Nakliyat-İş, Genel-İş, Birleşik Metal-İş sendikalarının yöneticileri ve işçileri, Şişli Abide-i Hürriye Caddesi önünde sabah erken saatlerden itibaren toplandı. “Yaşasın 1 Mayıs İşçi Sınıfının Birlik Mücadele Günü” yazılı kırmızı şapka ve yelekleriyle kortej oluşturan işçiler, sendikacılar “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atarak, ses aracından çalınan 1 Mayıs Marşı’na eşlik ederek bekledi. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, polisi denetlemek için kortejin yanından geçerken yuhalandı. Emekçiler “Cerrah istifa, Fethullah’ın yanına”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. İşçi ve sendikacılardan oluşan topluluk DİSK Genel Merkezi önünde beklediği sırada Şişli Camii önünden DİSK kortejine katılmak isteyen gruplara polis gaz bombası ve su sıkarak müdahalede bulundu. Güvenlik güçleriyle görüşmelerinden ardından DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk Tabipler Birliği Başkanı Gençay Gürsoy, eski DİSK Genel Başkanlarından Rıdvan Budak’ın önünde yer aldığı kortej saat 09.30 sıralarında yürüyüşe geçti. Başı ve sonu, iki yanı çevik kuvvet ekipleriyle tamamen kuşatılan işçi ve emekçiler yürüyüşlerini sürdürürken Halaskargazi Caddesi’ne açılan tüm yan sokakları yüksek bariyerlerle kapatan güvenlik güçleri, korteje katılımları zor kullanarak engelledi.



GAZ BOMBASI YAĞDI


Osmanbey’den Pangaltı’ya yürüyüşünü sürdürürken ara sokaklardan korteje katılmak isteyenlere gaz bombaları yağdırıldı. En önde karanfillerle “1 Mayıs” yazılı çelenk olduğu halde yürüyüşünü sürdüren kitle, yan sokaklardaki gençlerin üzerine gaz bombaları atılması üzerine “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atarken ses aracının üzerine çıkan Nakliyat-iş Sendikası Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, “Polisi sağduyulu olmaya çağırıyorum, keyfi şiddet uygulamayın” diye seslendi.
Yürüyüş kolu Osmanbey’de CHP Şişli ilçe merkezi önünde bekleyen CHP’liler ve DTP’lilerin katılımıyla genişledi. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özpolat, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, CHP İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Sacit Yıldız, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, milletvekilleri Akın Birdal, Sırrı Sakık, Sebahat Tuncel, Aysel Tuğluk, Hasip Kaplan, Bağımsız milletvekili Ufuk Uras, ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, eski milletvekili Berhan Şimşek ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, CHP Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Osmanbey’de bekleyen DİSK kortejine katıldı.


TAKSİM’E COŞKULU GİRİŞ


Türkiye Komünist Partisi, Öğrenci Kolektifleri’nden oluşan grup da polis ile tartışmaların ardından yürüyüşe katıldı. İşçiler, ara sokaklara atılan bombalar nedeniyle 1 Mayıs yürüyüşlerine ara vererek “Direne direne kazanacağız” sloganları atarken gazdan etkilenerek öksürüklere boğuldular. Emniyet’in gaz bombalarıyla katılımı düşürmeye çalışmasına karşı iki buçuk saatlik yürüyüş sonunda saat 12.15 sıralarında 5 bin kişilik kitle büyük bir coşku ile “Taksim, Taksim, Taksim” “Yaşasın 1 Mayıs”, “İşte Taksim İşte 1 Mayıs”, “İşte Taksim, İşte sendika”, “Direne direne kazandık” sloganlarıyla Taksim’i çeviren bariyerler arasından meydana girdi.



‘VALİ GÜLER SON GÜLEN İYİ GÜLER’


Taksim Meydanı’nı tamamen kuşatan polis bariyerlerinin arasında Taksim Meydanı’na girenler “kucaklaşarak” bayramlaştı. Simit Sarayı’nın pencerelerinde seyirci gibi duranlar bir anda “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atmaya başladılar. İşçiler, emekçiler, sendika önderleri, devrimci gençler, işsizler, öğrenciler, anarşistler, milletvekilleri Taksim alanına büyük bir coşkuyla koşarak girdiler. Alana Beşiktaşlı “Çarşı” grubunun arkasından “Maymundan geldik koyuna gidiyoruz, tepki ver” pankartlarıyla girdi. Mor eşarplarıyla feminist grubun arkasından da Halk Cephesi “Titre oligarşi” sloganıyla alana girdi. 1977 katliamını protesto eden grup adına yapılan açıklamada, “Türkiye işçi sınıfını hafife almayın. Ey Vali Güler, son gülen iyi güler” denildi.Taksim Cumhuriyet Anıtı çevresinde toplanan gruplar, daha sonra 1 Mayıs 1977’de en çok insanın yaşamını yitirdiği Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı ve 1 Mayıs Marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu. Taksim Meydanı’nı dolduran binlerce kişi yüzünü Kazancı Yokuşu’na dönerek konuşmaların başlamasını beklediler.




‘Herkes kendisiyle övünmeli’



Kazancı Yokuşu önündeki otobüsün üzerinden topluluğa seslenen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Bu meydanda bulunan herkes kendisiyle övünmelidir” dedi. Çelebi, “1 Mayıs’ın ülkemizde kutlanmaya başlanmasının 100. yılına tanıklık ettiğiniz gibi, üzerimize serpilmiş ‘ölü toprağını’ da dağıtıp geldiniz buraya” şeklinde konuştu.



‘TATİLİ HAZMEDEMEDİLER’


Çelebi,1 Mayıs’ın bayram ilan edilmesine karşın bunu hazmedemeyenlerin gerilim politikalarını sürdürdüğüne dikkat çekerek “Bu gerilim politikaları olmasa, bu tarihi ve anlamlı alanda yüz binlerle bu mutluluğu paylaşacak, bayramımızı en güzel biçimiyle kutlayacak, 32 yıl önce burada yitirdiğimiz canlarımızı bağrımıza basacak, buradan bütün dünyaya, Türkiye işçi sınıfının, emekçilerin ve yoksul halkımızın mesajlarını iletecektik. Herkes elini vicdanına koyup söylesin. Esasında makul olan da bu değil miydi?” diye soran Çelebi şöyle devam etti: “Dün 1 Mayıs’ın ‘bayram olmadığını’ tartışanlar ve 1 Mayıs’ı meydan tartışmasına kilitleyenler bugün de ‘makul sayı’yı tartışmaya başladılar. Ama bizler çok iyi biliyoruz ki sevgili kardeşlerim, sayılar değil, insanlar ‘makul’ olmalıdır.” Çelebi, “Katledilen arkadaşlarımızın katillerinin bulunmasını hep talep ettik, davanın peşini bırakmadık. Fakat bugüne kadar ne olayın failleri bulundu, ne azmettirenler ne de tertipçiler. Bugün burada yine bir kez daha tekrar ediyoruz: Bu ülkede katillerin, hırsızların, ülkesini soyup soyanların yakasına yapışılmadıkça, bu ülkede katliamcılardan hesap sorulmadıkça, yani bu ülkede demokrasi olmadıkça acımız dinmeyecektir” diye konuştu.



EVREN: POLİTİK GÖSTERİ


KESK Genel Başkanı Sami Evren de konuşmasında “Bugün Taksim’de sadece bu alanı özgürleştirebildik ama parça parça, adım adım Türkiye’nin dört bir tarafını siz özgürleştireceksiniz. 1 Mayıs bir miting değildir, işçi sınıfının en politik gösterisidir” diye konuştu.



AVRUPALI SENDİKACILARDAN DESTEK




DİSK’in konuğu olarak 1 Mayıs yürüyüşüne katılanlar arasında bulunan Avrupalı sendikacılar Almanca “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma” sloganları atarak İngilizce ve Almanca pankart taşıdı. Filistinli sendikacıların yanı sıra Almanya’dan din adamı Peter Strube de uluslararası dayanışma için yürüyüşe katıldı.




1 Mayıs’ı kutlamak için meydanlara çıkan gruplara sert müdahale eden emniyetin telsizlerinden gaz bombası isteyen anonslar duyuldu.



Polis gaz bombası yetiştiremedi




İstanbul Haber Servisi - Taksim Meydanı’ndaki kutlamaya katılmak isteyen fakat alan alınmayan gruplar toplanma ve dağılma anlarında polisin çok sert müdahalesi ile karşılaştı. Çatışmalar nedeniyle Beyoğlu, Kurtuluş, Tarlabaşı, Dolaprede ve Şişli savaş alanına döndü. Göstericilerin, molotofkokteyli, taş ve sopalarla polisle çatıştığı Tarlabaşı’nda zaman zaman silah sesleri de duyuldu.



Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen yüzleri maskeli göstericiler Cihangir Firuzağa Camisi civarında toplandı. Bir banka şubesi ile bazı marketlerin camlarına taşlarla saldıran göstericilere çevik kuvvet ekipleri göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Müdahalenin ardından dağılan göstericiler ile polis arasında zaman zaman çatışmalar sürdü. Cihangir Bakraç Sokak’ta bir inşaattan göstericilere tuğla atılması vatandaşların tepkisine neden oldu.



SOKAKLAR SAVAŞ ALANI GİBİ




Taksim’e giremeyen ve dağılmaları konusundaki uyarılara aldırmayan göstericiler polislerle çatıştı. Tarlabaşı’nın ara sokaklarında yaşanan çatışmada göstericilerin attığı molotofkokteylinin, bir binanın duvarındaki klimaya çarpmasıyla çıkan yangın, itfaiye ve polis panzeri tarafından söndürüldü. Olaylar sırasında bölgeden silah sesleri de duyuldu. Taksim’e ara sokaklardan ulaşmak isteyen küçük grupları polis helikopterleri de havadan takip etti. DTP, KESK’e bağlı Eğitim-Sen, DİSK’e bağlı Limter-iş Sendikası ve çok sayıda sol örgüt, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Şişli Büyükdere Caddesi’nde toplanarak Taksim’e yürümek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine göstericiler Mecidiyeköy Metro Durağı önünde oturma eylemi yaptı. Tekrar Taksim’e yürümek isteyince polis, biber gazı ve boyalı tazikli su ile müdahale etti.



Ayrıca Okmeydanı’nda toplanan yaklaşık 25-30 kişilik terör örgütü PKK yandaşları yola barikat kurarak ateş yaktı. Polisin göstericilere müdahale etmesinin ardından göstericiler ara sokaklara kaçarak izlerini kaybettirdi. Burada bir gazeteci koluna taş çarpması sonucu hafif yaralandı. Dolapdere’de barikat kuran 150-200 kişilik bir grup, polis ekiplerine taş ve tuğla parçaları ile saldırdı.



‘GELİN KAÇMAYIN’



Harbiye Cumhuriyet Caddesi’nde oluşturulan kortejlere katılmak için Bomonti’deki Ergenekon Caddesi’nde toplanan gruplar da polisin tazyikli su, gaz bombalı müdahalesi ile karşılaştı. Göstericilere müdahale edilirken polis panzerinden “Kaçmayın. Gelin, kaçmayın” anonsu duyuldu.



Ayrıca müdahale sırasında polis ekiplerinin biber gazı bombasının bitmesi üzerine telsizden “Gaz bombası bitti, acil gönderin” anonsları duyuldu.








25 BİN POLİS GÖREV ALDI



İstanbul Haber Servisi - 1 Mayıs nedeniyle Taksim civarında 5 kilometrelik alanda güvenlik koridoru oluşturdu. Adana, Sıvas, Niğde’nin de aralarında bulunduğu birçok ilden takviye polis kuvvetinin de dahil olduğu yaklaşık 25 bin polis, İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarında görev yaptı. Sabah 04.00’ten itibaren Taksim ve Şişli çevresinde binlerce polis barikatlar kurarak, çevre güvenliği aldı. Taksim Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ve çevredeki diğer yüksek binalarda keskin nişancılar konuşlandırıldı. Taksim Meydanı ve meydana çıkan ara sokaklar demir bariyerlerle çevrildi. Askeri birlikler ise Taksim Gezi Parkı’nda olası müdahaleler için hazır bulunduruldu. Mecidiyeköy Meydanı’nda ve Metrobüs Mecidiyeköy durağı çıkışında yoğun önlem alındı.








108 GÖZALTI ONLARCA YARALI



İstanbul Haber Servisi - Beyoğlu, Taksim Meydanı ve Tarlabaşı Bulvarı’nda yasadışı gösteriye katıldıkları ve polis ekiplerine mukavemet gösterdikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 36’sı kadın 108 kişi Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.



DTP Genel Başkanı Ahmet Türk gaz bombasından etkilenince olay yerinden uzaklaştırıldı.



İstanbul Valisi Muammer Güler yaptığı açıklamada, Taksim ve Şişli çevresinde çok sayıda grup ile polis arasında çatışma çıktığını belirterek çok sayıda ev, işyeri ve aracın zarar gördüğünü söyledi. Vali Güler, şunları kaydetti: “Zor kullanmanın şartlarını polisimiz sabırla uyguladı. Çok az yerde gaz kullanılması söz konusu oldu ama gerekli olan kuvvetin de kullanılması zorunluluğu tabii ki doğdu. Şu ana kadar 108 gözaltı var ve maalesef 21 polisimiz de yaralı durumunda. Sivil vatandaşlarımızdan 20’ye yakın kişinin hastanelere ayakta tedavi edilmek üzere müracaatı olduğunu da biliyoruz. Çok sayıda sapan, molotofkokteyli, sprey, yasadışı pankartlar gibi ele geçirilen malzemeler de var.”



İstanbul polisinin panzerli, gaz bombalı, coplu müdahalelerinden işlerine gitmeye çalışan onlarca kişi etkilendi, onlarca yurttaş yaralandı.



Cumhuriyet Caddesi Divan Kavşağı’nda polisle bir grubun çatışması sırasında Aygül Toprak (24) adlı bir yurttaş boynuna aldığı darbe sonucu yaralandı. Baygınlık geçiren Toprak tedavi altına alındı.



Polisin müdahalesi sonucu KESK üyesi Halim Özpınar yaralanarak hastaneye kaldırıldı.







Cami cemaatinden linç girişimi

İstanbul Haber Servisi - Taksim Meydanı’na çıkmak için Pangaltı Kurtuluş Caddesi’nden yürüyüşe geçen gruplar, polisin yanı sıra ülkücüler ve bir cami cemaatinin de şiddetine maruz kaldı. Grubu linç etmek isteyen cemaat, 2 genci sopalarla feci şekilde dövdü.




Pangaltı’nda toplanan gruplar Kurtuluş Caddesi’nde polisin müdahalesinin ardından ara sokaklara kaçarak dağıldı. Göstericilerin dağılmasının ardından yaklaşık 200 kişilik ülkücü bir grup ellerinde sopalarla tekbir getirerek yürüyüş yaptı.
Dolapdere İnönü Mahallesi’nde bir binanın alt katında bulunan mescitte cuma namazı kılınırken polisin attığı biber gazının isabet etmesi cemaati kızdırdı. Namazı yarıda bırakarak dışarı çıkan cemaate mahallenin gençleri de destek verdi. Cemaat ve mahallenin gençleri, yakaladıkları 3 göstericiyi sopalarla döverek linç etmek istedi. Feci şekilde dövülen gençleri yine mahallenin büyükleri araya girerek kurtardı.
İstanbul Valiliği’nin “makul sayıdaki kalabalık” talimatını hayata geçirmek isteyen polis, DİSK Genel Merkezi önünden Halaskârgazi Caddesi boyunca yürüyen işçi ve sendikacılara adeta “tecrit” uyguladı. Dört bir koldan polis ile çevrelenen emekçiler, gaz bombaları altında gerçekleştirdikleri yürüyüşün ardından Taksim Meydanı’na girerken çocuklar gibi şendiler. “Taksim, Taksim, Taksim” diye haykıran emekçiler meydanda dakikalarca tur attılar.



Sabah saatlerinde DİSK’in Şişli’deki genel merkezi önünde işçiler, emekçiler kırmızı yeleklerinin üzerine “1909-2009/100 Mayıs Selanik’ten İstanbul’a” yazılı rozetleri takmışlardı.



Kortejler oluşturulurken İstanbul Emniyeti Güvenlik Şube Müdürü İlyas Burunak, sendika temsilcilerine doğru yaklaşarak “Birlik dayanışma gününüz kutlu olsun” dedi. Tam da o sırada Halaskârgazi Caddesi üzerinde atılan gaz bombalarının sesi yükseliyordu.



Polis müdahaleyi mümkün olduğu kadar gözden uzak yapmaya çalışırken yürüyüşçüler gazın etkisinden kurtulamadı. Polis de nefes nefese oluşlarından eylemci olduklarını düşündüklerini gözaltına aldı.



Hak ve Özgürlükler Partisi’ni temsilen kortejde yer alan grup da Türkçe ve Kürtçe “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart açarken “Biji Yek Gulan” sloganları da atıldı.




THE MARMARA OTELİ’NE AFİŞ



Beş yıldızlı eylem



İstanbul Haber Servisi - 1 Mayıs 1977 yılındaki kutlamalarda, emekçilerin üzerine ateş açılan noktalardan biri olan Taksim’deki The Marmara Oteli’nin üst katlarına, DİSK’in meydana gelmesinin beklendiği saatlerde “1 Mayıs 1977’de buradan ateş edenler bulunsun” yazılı pankart asıldı.



Taksim’e çıkmaya çalışan DİSK grubunun Gezi Parkı’nın Harbiye girişinde beklediği sırada The Marmara Oteli’nin Kazancı Yokuşu tarafındaki en üstten ikinci katının camının açılıp pencereden aşağıya iki kişi tarafından bir pankartın bırakıldığı dikkat çekti. Alanda bekleyen gazetecilerin ve polislerin bir anda hareketlenmesine neden olan pankartı açan kişiler hemen camdan uzaklaştı. Ancak “1 Mayıs 1977’de buradan ateş edenler bulunsun” yazısının okunduğu pankartın alt kısmı okunmayacak şekilde dönük kaldı. Bunun üzerine hızla uzaklaşan iki kişinin yeniden cama geldikleri ve pankartı yukarı çekerek düzelttikleri görüldü. Bu kişiler yeniden olay yerinden ayrılırken pankart ancak 5 dakika asılı kaldı.



1977’de Intercontinental Oteli adıyla hizmet veren The Marmara Oteli, çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği Kazancı Yokuşu’nun hemen bitişiğinde yer alıyor. Genç Siviller’den gönderilen bilgiye göre, eyleme geçen yıl karar verildiği anımsatılarak şöyle denildi: “Geçen hafta başında The Marmara Oteli’nden iki kişilik oda ayırttık. Aslında meydanı daha iyi gören ve 1 Mayıs 77’de halka ateş edildiği belirlenen 5. kattaki odalardan birini tutmuştuk ancak son gün tadilat nedeniyle odamızın yeri değişti. Pankartı ve plastik borularını valize yerleştirdik ve 30 Nisan gecesi otele yerleştik. Haliç ve boğaz manzaralı odanın tadını çıkardık. Sabah saat 11.00 civarında ise penceremizden pankartı sarkıtıp bize müdahale etmeye gelen otel güvenlik görevlilerinin yanından gülümseyerek geçip otelden uzaklaştık.” Bu eylemin maliyetinin de 1 gecelik oda ücretinin 275 Avro, 30 Avro mini bar, 35 lira otopark ve 190 lira da pankart ücreti olduğu belirtildi.




CUMHURİYET GAZETESİ

Hiç yorum yok: